Ciasto Trociniak

4.5 (181 ocen)

Pyszny przekładaniec składający się z puszystego biszkoptu, słodkiego kremu budyniowego, zielonej galaretki z jabłkami i podprażonego na masełku kokosu. Wszystkie te smaki doskonale się równoważą i tworzą naprawdę smaczne ciasto.

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka w temperaturze pokojowej
    szczypta soli
    150 g cukru
    100 g mąki pszennej
    1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem budyniowy:
    500 ml mleka
    1/4 szklanki cukru
    2 łyżki cukru waniliowego
    2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    1 czubata łyżka mąki pszennej
    200-250 g miękkiego masła

    Masa jabłkowa:
    3 galaretki agrestowe
    5 jabłek
    1 l gorącej wody

    Dodatkowo:
    100 g wiórków kokosowych
    2 łyżki masła
    1 łyżka cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Ciasto trociniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. Stopniowo dodawać cukier, nie przerywając miksowania. Następnie dodawać po jednym żółtku, miksować. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Dodać do piany i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do blaszki o wymiarach 24x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 st.C przez około 25-30 minut do "suchego patyczka". Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
  • 2. Krem budyniowy: 400 ml mleka zagotować z cukrami. W reszcie mleka rozpuścić przesiane mąki. Mieszankę wlać do gotującego się mleka. Cały czas mieszając gotować, aż budyń zgęstnieje. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć do puszystości. Dodawać budyń, łyżka po łyżce za każdym razem miksując.
  • 3. Masa jabłkowa: Galaretki dobrze rozpuści w gorącej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia. Jabłka obrać ze skórki, a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dokładnie odcisnąć sok i wymieszać z tężejącą galaretką.
  • 4. W rondelku rozpuścić masło, wsypać cukier oraz wiórki kokosowe. Cały czas mieszając prażyć kilka minut do ładnego zezłocenia, uważając, by wiórki się nie przypaliły. Ostudzić.
  • 5. Biszkopt umieścić w blaszce, w której był pieczony. Wysmarować go 2/3 kremu budyniowego. Na krem wylać tężejącą galaretkę z jabłkami. Schłodzić do całkowitego stężenia. Wysmarować resztą kremu budyniowego i posypać podprażonym kokosem. Schłodzić minimum 2 godziny. Smacznego! ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować