Ciasto trójwarstwowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ciasto efektownie wygląda i smakuje równie dobrze.

  • 30 min

Składniki:

  • * ok. 10 herbatników
    * 100g gorzkiej czekolady
    * 100g mlecznej czekolady
    * 100g białej czekolady
    * 1kg twarogu do serników z wiaderka
    * 500g słodkiej śmietany 30- 36%
    * 6 łyżeczek żelatyny
    * 3/4 szklanki cukru
    * 2 łyżeczki cukru waniliowego

Ciasto trójwarstwowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Żelatynę rozpuścić w 8 łyżkach gorącej wody, ostudzić. Czekolady rozpuścić pojedynczo w kąpieli wodnej. Żelatynę wymieszać z twarogiem. Śmietanę ubić na sztywno. Twaróg podzielić na 3 części i do każdej dodać po jednej czekoladzie. Śmietanę podzielić na 3 części i dodać do każdej z mas twarogowo-czekoladowej. Tortownice o śr. 26cm wyłożyć herbatnikami, na nie masę z gorzka czekolada, następnie mleczna czekolada, a na koniec z białą czekolada.

Porady

Aby zapobiec powstaniu grudek, najlepiej 2 łyżki masy serowej dodać do rozpuszczonej żelatyny, wymieszać a następnie dodać do reszty masy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy