Ciasto tutti frutti - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Nadal ubijając dodajemy żółtka oraz cukier. Następnie stopniowo dodajemy olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładamy na blaszkę (wymiary 24cmx24cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.
2.Poncz: Herbatę mieszamy z rumem. Ponczem nasączamy przestudzony biszkopt.
3.Masa jabłkowa: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki. Owoce przekładamy do garnka. Wlewamy odrobinę wody. Dusimy ma małym ogniu do momentu, aż owoce całkowicie się rozpadną. Do gorącego musu wsypujemy zielone galaretki. Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Gęsty mus wykładamy na biszkopt, wyrównujemy.
4.Masa brzoskwiniowa: Brzoskwinie razem z syropem miksujemy blenderem. Mus przelewamy do garnka, stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy galaretki brzoskwiniowe, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Gęsty mus wykładamy na ciasto, wyrównujemy.
5.Masa śmietanowa: Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody. Studzimy. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy tężejącą galaretkę cytrynową i razem miksujemy. Masę wykładamy na ciasto, wyrównujemy. Wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą. Gotowe ciasto wkładamy na godzinę do lodówki.
Komentarze