Ciasto Tutti frutti

4.5 (159 ocen)

  • 55 min

Pyszne, orzeźwiające ciasto z musem owocowym. Ciasto na każdą okazję. Warto je przygotować.

  • 55 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    3 jajka,
    1/2 szklanki cukru,
    1 szklanka mąki,
    4 łyżki oleju,
    1/2 łyżki proszku do pieczenia,
    1/2 łyżki octu,
    Poncz:
    100 ml mocnej herbaty czarnej,
    1/2 kieliszka rumu,
    Masa jabłkowa:
    80 dag jabłek,
    2 opakowania galaretki zielonej,
    Masa brzoskwiniowa:
    1 puszka brzoskwiń w syropie,
    2 opakowania galaretki brzoskwiniowej,
    Masa śmietanowa:
    250 ml śmietany 30%,
    1 opakowanie galaretki cytrynowej,
    Dodatkowo:
    1/2 tabliczki mlecznej czekolady.
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto tutti frutti - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Nadal ubijając dodajemy żółtka oraz cukier. Następnie stopniowo dodajemy olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładamy na blaszkę (wymiary 24cmx24cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 2. Poncz: Herbatę mieszamy z rumem. Ponczem nasączamy przestudzony biszkopt.
  • 3. Masa jabłkowa: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki. Owoce przekładamy do garnka. Wlewamy odrobinę wody. Dusimy ma małym ogniu do momentu, aż owoce całkowicie się rozpadną. Do gorącego musu wsypujemy zielone galaretki. Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Gęsty mus wykładamy na biszkopt, wyrównujemy.
  • 4. Masa brzoskwiniowa: Brzoskwinie razem z syropem miksujemy blenderem. Mus przelewamy do garnka, stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy galaretki brzoskwiniowe, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Gęsty mus wykładamy na ciasto, wyrównujemy.
  • 5. Masa śmietanowa: Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody. Studzimy. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy tężejącą galaretkę cytrynową i razem miksujemy. Masę wykładamy na ciasto, wyrównujemy. Wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą. Gotowe ciasto wkładamy na godzinę do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować