Ciasto ucierane z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Truskawki, owoce sezonowe w ostatnim czasie dla mnie najlepsze, bardzo żałuje, że sezon trwa tak krótko, dlatego warto je maksymalnie wykorzystać. Na stronie pierwsze ciasto ucierane, z truskawkami w roli głównej. Ciasto puchate i delikatne o biszkoptowym smaku, błyskawiczne w przygotowaniu.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki forma 25×35 cm

    jajka 4
    cukier drobny 1/2 szklanki
    proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki
    mąka 1 i 1/2 szklanki
    masło roztopione 100 g
    truskawki 300 g
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto ucierane Desery

Ciasto ucierane z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie

    Składniki w temperaturze pokojowej. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, na najwyższych obrotach miksera, pod koniec dodawać partiami cukier, następnie po jednym żółtku. Masło roztopić, ostudzić. Przestudzone masło lać cienką strużką, ucierając za pomocą miksera. Składniki sypkie przesiać przez sito, dodać do piany i delikatnie wymieszać do połączenia składników. Ciasto przełożyć na formę wcześniej posmarowaną tłuszczem, lub wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto lekko oprószyć mąką z wierzchu. Truskawki umyć, usunąć szypułki. Owoce ułożyć w całości na cieście. Piec w wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 ° C do 35 minut ( najlepiej suchego patyczka). Lekko przestudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować