Ciasto ucierane z rabarbarem

4.5 (142 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Słodko-kwaśna pychota. Polecam serdecznie

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 4 jajka
    1 szkl. cukru
    2 szkl. mąki
    1 kostka masła(lub margaryny)
    8 łyżek oleju
    1 łyżeczka octu
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    3-4 łodygi rabarbaru
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto ucierane z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić i ostudzić.Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić i dodać na końcu. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać rozpuszczone masło, mąkę z proszkiem do pieczenia,ocet,olej i zapach-dokładnie wymieszać. Ciasto zrobi się bardzo gęste. Delikatnie wmieszać ubite białka drewnianą łyżką.Ciasto wyłożyć do formy, u mnie tortownica 28 cm.Na wierzch wyłożyć pokrojony rabarbar. Można posypać odrobiną cynamonu i cukrem.
    Piec w 160 stopniach ok.1 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować