Ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką

4.5 (170 ocen)

  • 60 min

Ciasto wyszło pyszne,lekko kwaskowe,rozpływające się w ustach.

  • 60 min

Składniki:

  • Margaryna Kasia 3/4 kostki
    • Jajka 3-4 szt.
    • Cukier 1 szkl.
    • Mąka 2,5 szkl.
    • Pr.do pieczenia 2 łyżeczki
    • Cukier wanilinowy 1 op.
    • Śmietana lub jogurt 2-3 łyżki
    • Rabarbar 1,30kg (przed obraniem)
    • NA KRUSZONKĘ
    • Margaryna 1/2 kostki
    • Cukier 6 łyżek
    • Mąka ile zabierze kruszonka
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar umyć i wyczyścić z włókien,pokroić na cząstki.
    Margarynę utrzeć z cukrem( każdy ilość cukru daje wg.własnego smaku)
    Gdy margaryna z cukrem utarta na puch dodać całe jajka i miksować.Dodać mąkę,cukier waniliowy,pr.do pieczenia i miksować,gdy za gęste dodać śmietanę,ja dawałam.
    Ciasto wyłożyć na formę wyścieloną papierem do pieczenia,na wierzch poukładać pokrojony rabarbar i zrobić kruszonkę.
    KRUSZONKA
    Margaryna 1,3 co została plus jeszcze trochę,6 łyżek cukru i mąki tyle by zagniotło się ,tak na oko.
    Nie trzeba jej mrozić tylko od razu sypać po cieście ,dać do piekarnika nagrzanego do 100st.Po 10 min.podwyższyć temp.do 180st.i piec do złotego koloru kruszonki.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować