Nie wyobrażam sobie wiosny bez ciasta z rabarbarem czy truskawkami,ciasto jest pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu,można ułożyć na nim różne owoce.
1 godz. 30 min
Składniki:
na ciasto:
200 g miękkiego masła
150 g cukru kryształu
3 jajka
3 żółtka
200 g maki pszennej
budyń waniliowy bez cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
300 g truskawek
300 g rabarbaru
na kruszonkę:
100 g mąki pszennej
50 g masła
50 g cukru kryształu
Ciasto ucierane z rabarbarem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miękkie masło utrzyj z cukrem na puszystą masę,cały czas ucierając dodawaj po 1 jajku,następnie po 1żółtku.
Dodaj mąkę przesianą z budyniem i proszkiem do pieczenia,całość zmiksuj na gładką masę.
2.Blaszkę o wymiarach 24/24 cm wyłóż papierem do pieczenia,przełóż do niej ciasto,wyrównaj powierzchnię.
Truskawki pozbaw szypułek,umyj i pokrój na grube plastry,rabarbar oczyść i pokrój na kawałki,owoce rozłóż na cieście.
3.Składniki kruszonki wymieszaj następnie rozkrusz w palcach i posyp nią wierzch ciasta.
Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C gór i dół i piecz około 50-60 minut.
Ciasto po przestudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Komentarze