Ciasto ucierane z rabarbarem i truskawkami

5 (158 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Nie wyobrażam sobie wiosny bez ciasta z rabarbarem czy truskawkami,ciasto jest pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu,można ułożyć na nim różne owoce.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • na ciasto:
    200 g miękkiego masła
    150 g cukru kryształu
    3 jajka
    3 żółtka
    200 g maki pszennej
    budyń waniliowy bez cukru
    łyżeczka proszku do pieczenia
    300 g truskawek
    300 g rabarbaru
    na kruszonkę:
    100 g mąki pszennej
    50 g masła
    50 g cukru kryształu
Wystaw ocenę:

5 (158 ocen)

Ciasto ucierane z rabarbarem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło utrzyj z cukrem na puszystą masę,cały czas ucierając dodawaj po 1 jajku,następnie po 1żółtku.
    Dodaj mąkę przesianą z budyniem i proszkiem do pieczenia,całość zmiksuj na gładką masę.
  • 2. Blaszkę o wymiarach 24/24 cm wyłóż papierem do pieczenia,przełóż do niej ciasto,wyrównaj powierzchnię.
    Truskawki pozbaw szypułek,umyj i pokrój na grube plastry,rabarbar oczyść i pokrój na kawałki,owoce rozłóż na cieście.
  • 3. Składniki kruszonki wymieszaj następnie rozkrusz w palcach i posyp nią wierzch ciasta.
    Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C gór i dół i piecz około 50-60 minut.
    Ciasto po przestudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować