Dodałam do kruszonki orzechy włoskie i posypałam dodatkowo cukrem cynamonowym. Wyszedł wspaniały w swej prostocie. Bo nie od dzis wiadomo, że proste przepisy są najlepsze.
1 godz. 30 min
Składniki:
120 g masła
1/3 szklanki cukru
1 jajko
1 łyzka śmietany
szczypta soli
skórka otarta z cytryny
1 3/4 szklanki maki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dużych śliwek pokrojonych na połówki
łyzka bułki tartej
Ciasto ucierane ze śliwkami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło ucieramy z cukrem na puch, dodajemy jajko. Ucieramy powoli, żeby masa się nie zwarzyła. dodajemy po kolei wszystkie składniki. Gotowe ciasto przekładamy do foremki. Śliwki od strony skórki obtaczamy w bułce tartej i układamy na cieście skórka do dołu.
2.Składniki kruszonki wyrabiamy aż będzie ona miała grudkowatą konsystencję. Posypujemy nią ciasto. Posiekane orzechy także rozsypujemy na cieście. Pieczemy ok 40 minut w 180* C. PO ostudzeniu posypujemy cukrem cynamonowym.
Komentarze