Ciasto "Uśmiech cyganki"

4.49 (180 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Ciasto o wielu smakach i barwach, sam jego widok wywołuje uśmiech :))

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • proporcje na dużą blachę
    biszkopt kawowy :
    8 jaj + 10 łyżek cukru + 8 łyżek mąki pszennej + 2 łyżeczki proszku do pieczenia + 2 łyżki kawy rozpuszczalnej + 1 łyżka kakao
    biszkopt makowo - kokosowy :
    1 szklanka białek + 3/4 szklanki cukru + 2 łyżeczki cukru z wanilią
    1 szklanka mąki pszennej + 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 szklanki suchego maku + 3/4 szklanki wiórek kokosowych
    250 g rozpuszczonej margaryny
    krem kokosowo - ajerkoniakowy :
    3 bułki kajzerki + ok. 330 ml mleka + 200 ml ajerkoniaku + 100 g wiórek kokosowych
    400 g miękkiego masła + 4 łyżki cukru pudru + 4 żółtka
    krem kawowy :
    660 ml śmietanki 30 % + 1 łyżka cukru pudru + 3 śmietanfixy + 200 g białej czekolady + kilka łyżek mleka lub słodkiej śmietany
    3 łyżki drobno mielonej kawy
    galaretka z kiwi :
    800 g kiwi + 1 szklanka wody + 3 - 4 łyżki cukru + 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    2,5 galaretki agrestowej rozpuszczonej w 1/2 litra gorącej wody
    galaretka z pomarańczy :
    ok 1 litr miąższu i soku z pomarańczy + 4 galaretki pomarańczowe + 1/2 litra gorącej wody
Wystaw ocenę:

4.49 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Ciasto "uśmiech cyganki" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-25ffmnl 1. Biszkopt kawowy :
    Białka ubić na sztywno z cukrem, dodawać po kolei żółtka, później po łyżce mieszanki mąki z proszkiem do pieczenia, kawy i kakao.
    Wylać na dużą blachę z wyłożonym papierem na jej dnie, piec w 180 stopniach ok. 40 minut.

    Biszkopt makowy :
    Połaczyć wszystkie suche składniki, margarynę rozpuścić i odstawić do przestudzenia, białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli.
    Do suchych składników wlac tłuszcz, dodać pianę z białek, dokładnie wymieszać łyżką.
    Piec w tej samej blaszce w 180 stopniach ok. 40 minut.

    Krem kokosowy :
    Bułki pokroić na małe części, zalać mlekiem, rozdrobnić widelcem, dodać ajerkoniak i odstawić na 2 godziny do lodówki.
    Po tym czasie zblendować na jednolitą masę, dodać wiórki kokosowe.
    W drugiej misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę dodając po kolei żółtka. Do masy maślanej dodawać po łyżce masy kokosowej, cały czas miksować aż do wykończenia składników.

    Krem kawowy :
    Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec dodać śmietanfixy.
    Czejkolady połamać na kawałki, rozpuścić w kąpieli wodnej, w miarę potrzeby dolewać po łyżce mleka lub słodkiej śmietanki, przestudzić.
    Chłodną czekoladę dodawać małymi porcjami do ubitej śmietany dalej miksując.
    Na koniec dodać kawę i wymieszać łyżką.
    Galaretka z kiwi :
    Kiwi obrać ze skórki, pokroić w kostkę, zalać gorącą wodą, posłodzić i pogotować 5 minut.
    Rozrobioną w małej ilości wody mąkę ziemniaczaną wlać do owoców, zagotowac i odstawić.
    Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i wlać do kisielu z kiwi, wymieszać.
  • image-1eieo6p 2. Pomarańcze sparzyć, dokładnie obrać, wykrawać z nich cząstki bez błonek do pojemności jednego litra.
    Galaretki rozpuścić, wlac do pomarańczy i wymieszać.
  • image-19fht7l 3. Zimne biszkopty przeciąć na 4 blaty, każdy lekko nasączać wodą z sokiem cytrynowym, ewentualnie pod krem smarować cienką warstwą powideł śliwkowych.
    Warstwy kremów i galaretek i dekorację ułożyć wg własnej inwencji twórczej.
    Całość schłodzić, najlepiej przez całą noc, wtedy smaki dokładnie przejdą.
  • image-1c2h5n2 4. Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować