Ciasto w 5 minut z mikrofali

4.34 (226 ocen)

  • 5 min

Trudno mi było uwierzyć, że ciasto z mikrofali może być smaczne, zanim sama go nie zrobiłam. Na pewno smakiem nie przebije pieczonego w piekarniku, jednak podane do kawy zachwyci niespodziewanych gości. W smaku przypomina murzynek, a może bardziej ciasto z mlecznej kanapki dostępnej w sklepach.

  • 5 min

Składniki:

  • 3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki cukru
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki kakao (zamiast kakao można dodać 3 łyżki budyniu bez cukru, będzie jasne i lżejsze)
    3 łyżki mleka
    1 łyżka jogurtu greckiego
    3 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego (z kokosowym jest bardziej wilgotne)
    1 jajko
Wystaw ocenę:

4.34 (226 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Ciasto

Ciasto w 5 minut z mikrofali - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajko roztrzepać widelcem, dodać mleko i olej, wymieszać.
    Następnie dodać sypkie składniki i dokładnie wymieszać.
  • 2. Ciasto wlać do kokilek lub miseczek przystosowanych do mikrofali (bez złotych i srebrnych dodatków). Wykorzystałam 2 bulionówki z hartowanego szkła o pojemności 1/2 litra (mogą być mniejsze). Ciasta nałożyć nie więcej niż do 1/2 wysokości naczynia.
  • 3. Ciasto wstawić do mikrofali, ustawiając na najwyższą moc (u mnie 750) i 2 minuty. Obserwować, gdy ciasto urośnie trzymać w mikrofali jeszcze chwilę (1 minutę). Powinno mieć suchą powierzchnię. jeśli jest wilgotna dodać jeszcze z 30 sekund. Zbyt długie pieczenie może spowodować to, że ciasto będzie twarde.
  • 4. Wyjąć z mikrofali, chwilę odczekać (po wyjęciu ciasto ciągle się piecze i nie wolno go jeść).
    Podawać polane odrobiną czekolady, z bitą śmietaną lub z ulubionym dżemem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować