Ciasto w-z czyli wuzetka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: jaja z cukrem ucieramy na puch, dodajemy mleko i powidła, chwilę miksujemy. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia, na koniec kakao i małym strumieniem olej. Ciasto przelewamy do natłuszczonej blachy i pieczemy ok. 45 min. (do suchego patyczka) w temp. 150 st. Ciasto studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Następne przekrawamy na 2 blaty.
2.Dobrze schłodzoną kremówkę z cukrem i cukrem waniliowym/aromatem ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy wystudzoną ale jeszcze płynną żelatynę. Odkładamy 1 szprycę kremu do ozdobienia ciasta. Resztę kremu wykładamy na blat ciasta, przykrywamy drugim.
3.Składniki na polewę zagotowujemy ciągle mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Gęstniejącą polewą rozprowadzamy na wierzchu ciasta. Pozostawionym kremem ozdabiamy ciasto. Dobrze chłodzimy.
Komentarze