Ciasto W-Z czyli wuzetka

4.5 (212 ocen)

  • 2 godz.

Klasyka smaku :) Ciemne kakaowe wilgotne ciasto z dodatkiem powideł śliwkowych przełożone puszystym śmietanowym kremem, całość zwieńczona aksamitną polewą kakaową…rozkosz dla podniebienia :D

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na blachę 20/30 cm:

    Ciasto:

    Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową !!!

    2 jaja
    1,5 szkl. cukru pudru
    1 szkl. mleka
    3 łyżki powideł śliwkowych (opcjonalnie – porzeczkowych)
    2,5 szkl. mąki pszennej
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki kakao
    1/2 szkl. oleju

    Krem:

    800 ml śmietanki kremówki
    3/4 szkl. cukru pudru
    1 op. cukru waniliowego lub aromat waniliowy
    3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szkl. wrzątku

    Polewa kakaowa:

    100 g masła
    6 łyżek cukru
    4 łyżki kakao
    8 łyżek wody
Wystaw ocenę:

4.5 (212 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Wuzetka

Ciasto w-z czyli wuzetka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: jaja z cukrem ucieramy na puch, dodajemy mleko i powidła, chwilę miksujemy. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia, na koniec kakao i małym strumieniem olej. Ciasto przelewamy do natłuszczonej blachy i pieczemy ok. 45 min. (do suchego patyczka) w temp. 150 st. Ciasto studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Następne przekrawamy na 2 blaty.
  • 2. Dobrze schłodzoną kremówkę z cukrem i cukrem waniliowym/aromatem ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy wystudzoną ale jeszcze płynną żelatynę. Odkładamy 1 szprycę kremu do ozdobienia ciasta. Resztę kremu wykładamy na blat ciasta, przykrywamy drugim.
  • 3. Składniki na polewę zagotowujemy ciągle mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Gęstniejącą polewą rozprowadzamy na wierzchu ciasta. Pozostawionym kremem ozdabiamy ciasto. Dobrze chłodzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować