Ciasto z tymiankiem

0 (0 ocen)

Zaskakujące połączenie słodkiego ciasta z oliwą i tymiankiem :)

Składniki:

  • 0,5 szklanki mleka
    8 łyżek oliwy z oliwek
    1 jajko
    160 g cukru
    150 g mąki pszennej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    50 g mielonych migdałów
    2 łyżki brązowego cukru

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z tymiankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Do kubka wlać mleko w temperaturze pokojowej, dodać oliwę z oliwek, zamieszać.

    Do jednej miski wsypać cukier i wbić jajko. Do drugiej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać połowę migdałów i tymianek. Zamieszać.

    Jajko z cukrem ubijać długo na wysokich obrotach aż masa będzie puszysta i biała. Dodać wtedy mleko z oliwą, zmiksować krótko, wsypać suche składniki i ponownie zmiksować do uzyskania gładkiego ciasta.

    Ciasto przelać do keksówki (ok. 10x25cm), posypać brązowym cukrem i odłożonymi mielonymi migdałami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170stopni i piec 40 minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować