Ciasto z zębami - halloween - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Godzinę przed pieczeniem wyciągamy wszystkie składniki z lodówki/szafki poza śmietanką 30%.
Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na prawie sztywno, pod koniec ubijania dodajemy po łyżce drobny cukier oraz barwnik. Następnie powoli dodajemy po jednym żółtku.
Mąki przesiewamy, dodajemy do masy jajecznej mieszając szpatułką.
Tortownicę o średnicy 23 - 26 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno), przelewamy masę.
Piekarnik nagrzewamy do 165 stopni, grzanie z dołu, termoobieg. Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy przez 35 minut, po upieczeniu spuszczamy blaszkę z wysokości około pół metra, pozostawiamy do ostygnięcia.
Wystudzony biszkopt wyciągamy z formy i przecinamy na dwie części. Jedną układamy na paterze, natomiast drugą kruszymy i mieszamy z makiem.
Śmietankę ubijamy z fixem, następnie dodajemy mascarpone, pokrojone banany oraz cukier. Kremem smarujemy biszkopt, posypujemy okruszkami i dekorujemy zębami.
Komentarze