-duża paczka herbatników plus jedna mała
-krem karpatkowy swojej roboty lub gotowy w proszku
-słoiczek (400g) dżemu wiśniowego lub z czarnej porzeczki
-tabliczka czekolady mlecznej
-1/4 szklanki mleka
-4,5 bananów
-śmietana 30%
-1 śmietanfix
Ciasto z bananami i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blaszke o wymiarach 21/36 wykładamy folią spożywczą. Na spód blaszki układamy warstwę herbatników. Na to wykładamy gotowy krem karpatkowy i znów warstwę ciastek. Herbatniki smarujemy dżemem, następnie układamy banany pokrojone w grubsze plastry. Banany polewamy czekoladą rozpuszczoną w mleku. Śmietanęubijamy ze śmietanfixem i wykładamy na wierzch. Ciasto wstawiamy do schłodzenia na 2-3 godziny.
Porady
Zamiast bananów równie dobrze można wykorzyśtać inne owoce np. truskawki lub maliny.
Komentarze