„ciasto z bakaliami w miodowym karmelu” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie Ciasta:
Mąkę, cukier , sól i zimne masło wsypujemy do dużej miski i wyrabiamy ciasto , aż masa konsystencją będzie przypominała mokry piasek. Dodajemy śmietankę wymieszaną z żółtkiem i szybko zagniatamy jednolite ciasto. Z ciasta formujemy kulę, lekko ją spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy w prostokąt i wykładamy nim formę wyłożoną papierem do pieczenia. Dociskamy ciasto do dna i brzegów formy (brzegi ciasta musza mieć ok. 2 cm wysokości ) nakłuwamy ciasto widelcem. Pieczemy ciasto 25 minut – do lekko złocistego koloru, w temperaturze ok. 170s C. Lekko studzimy , ale nie wyłączamy piekarnika.
Przygotowanie Masy:
Do rondla wsypujemy cukier, śmietankę, miód i masło. Gotujemy na mały ogniu około 25 minut czasami mieszając. W misce mieszamy suszoną Żórawinę lub wiśnię , skórkę pomarańczową, płatki migdałów i mąkę. Przekładamy do rondla, dokładnie mieszamy z masą i całość wykładamy na podpieczone ciasto. Wstawiamy do piekarnika na ok. 40 minut, aż masa będzie złocista.
Porady
Można wymieniać i mieszać różne suszone składniki : orzech, wiórki kokosowe
Komentarze