Ciasto z bakaliami z kremem cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem. Kolejno dodawać po 1 żółtku, cały czas ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną. Przesiewać mąkę, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. Wlewać stopniowo olej, mieszać do momentu połączenia się składników. Jabłka wymieszać z cynamonem. Do ciasta dodać pokrojone jabłka, zmielone orzechy oraz rodzynki. Wymieszać i wylać do blaszki wysmarowanej margaryną (tylko spód blaski). Piec ok 1h 15 min w temp 180 st C.
2.Krem: We wrzątku rozpuścić galaretki cytrynowe. Budynie rozpuścić w zimnej wodzie i wlać do galaretek, zagotować. Wystudzić. Masło utrzeć, dodawać po łyżce zimnej masy, cały czas ucierając. Pod koniec dodać sok i otartą skórkę z cytryny, wymieszać. Krem wyłożyć na upieczone zimne ciasto. Posypać z wierzchu cukierkami dekoracyjnymi.
Komentarze