Ciasto z bezami

4.5 (192 ocen)

  • Średni

To ciasto wygląda bardzo elegancko i uważam, że idealnie nadaje się na świąteczny stół.

  • Średni

Składniki:

  • - jajka: 4 sztuki
    - cukier: 1 szklanka
    - mąka: 1 szklanka
    - proszek do pieczenia: 1.5 łyżeczki
    - czekolada: 10 dekagramów
    - mleko: 2 szklanki
    - budyń śmietankowy: 2 sztuki
    - żółtka jaj: 3 sztuki
    - cukier: 0.5 szklanki
    - masło: 200 gramów
    - margaryna: 2 łyżki
    - krówki: 25 dekagramów
    - bezy: 20 dekagramów
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Beza Krówki

Ciasto z bezami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubijamy pianę z 4 białek, a następnie ubijając stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Dodajemy startą czekoladę i ponownie mieszamy. Wylewamy ciasto na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blachę. Pieczemy 30 minut.
    Żółtka mieszamy z cukrem. Masę mieszamy z budyniami i szklanką mleka. Drugą szklankę mleka zagotowujemy i wlewamy budynie. Gotujemy i studzimy. Margarynę ucieramy i stopniowo dodajemy zimny budyń. Krem rozsmarowujemy na biszkopcie i układamy bezy.
    Krówki i margarynę roztapiamy na wolnym ogniu, cały czas mieszamy. Lekko studzimy i polewamy bezy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krówki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować