Ciasto z białek

4.25 (231 ocen)

  • 20 min

Polecam wszystkim szybkie i łatwe do wykonania ciasto z białek. Piekę je zawsze, gdy zostaną mi białka, np. po faworkach. Ciasto jest pyszne i wilgotne. Można je zamrozić i wykorzystać, np. kiedy wpadną do nas goście.

  • 20 min

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru
    0,5 szklanki oleju
    1 szklanka mleka
    6-7 białek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier waniliowy
    szczypta soli
    bakalie, rodzynki
Wystaw ocenę:

4.25 (231 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto z białek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli, dosypujemy cukier i miksujemy. Teraz kolejno dodajemy olej, mleko, obie mąki z proszkiem do pieczenia i cukier waniliowy - cały czas miksując. Na końcu dokładamy bakalie i rodzynki (zalane wcześniej wrzątkiem i po osączeniu obtoczone w mące).
    Pieczemy 50 minut w 180 st. C.

Porady

Ciasto można modyfikować, np. zamiast bakalii możemy dodać mak i wyjdzie wtedy równie smaczny piegus.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować