Ciasto z białek z bakaliamii

0 (0 ocen)

  • 50 min

Niezawodne ciasto ,które powstało ze szklanki białek, z którymi nie wiedziałam co zrobić.Ciasto wyszło pyszne i może stanowić wkładkę do niemal każdego pzekładanego kremami czy galaretką ciasta. Polecam.

  • 50 min

Składniki:

  • 1 szkl.białek,3 szkl. mąki pszennej,1 szkl. oleju słonecznikowego,1 1/4 szkl. cukru,1 cukier waniliowy,1/2 szkl. mleka,1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,1/3 szkl. drobno siekanych orzechów włoskich,1/3 szkl. żurawiny suszonej,2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto z białek z bakaliamii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno.Ciągle ubijając dodajemy porcjami cukier,następnie cukier waniliowy.Gdy kryształki cukru znikną całkowicie,stopniowo w trakcie ubijania wlewamy olej,mleko,na końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Mieszamy dokładnie z bakaliami.Ciasto przekładamy do tradycyjnej blaszki do pieczenia ciast.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok.45 min. Po przestudzeniu przekrawamy na pół.

Porady

Do ciasta zamiast żurawiny mozemy dodać rodzynki,a zamiast skórki pomarańczowej kandyzowane owoce. Ciasto możemy po upieczeniu polać polewą czekoladową lub przekładamy po przekrojeniu na pół różnymi masami wg gustu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować