Ciasto z borówkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pyszne ciasto z kawową nutką.

Składniki:

  • Ciasto: 20 dag mąki
    ● 12,5 dag cukru
    ● 12,5 dag masła + do smarowania
    ● łyżka cukru wanil.
    ● 3,5 dag kakao
    ● 250 ml mleka
    ● jajko
    Krem:
    ● 500 ml kremówki
    ● kieliszek likieru latte macchiato
    ● cukier waniliowy
    ● borówki do dekoracji

Ciasto z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: masło i cukry miksujemy, dodajemy resztę składników i miksujemy na jednolite ciasto. Chłodzimy. Rozwałkowujemy na gr. ok. 4 mm. Rozkładamy na dnie i bokach natłuszczonej tortownicy (śr. 25 cm). Chłodzimy. Spód dziurkujemy. Pieczemy 20 minut w 180 °C. Studzimy.
  • 2. Krem: kremówkę ubijamy, dodajemy cukier i likier. Wykładamy na ciasto. Dekorujemy borówkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2014

Komentarze

Podobne przepisy