Ciasto z brzoskwiniami

4.5 (189 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Bardzo lubimy ciasta z owocami. Proponuję na świąteczny stół, ale nie tylko, ciasto z brzoskwiniami. Jest lekko winne w smaku i na pewno zadowoli nie jednego smakosza słodkości.

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki
    150 g cukru
    1 cukier waniliowy
    2 jajka
    1/2 margaryny
    1/2 szkl śmietany
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody

    Biszkopt:
    3 jajka
    4 łyżki cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:
    300 g masła
    2 budynie śmietankowe z białą czekoladą
    900 ml mleka
    5-6 łyżek cukru
    1 cytryna
    ekstrakt wanilii

    0,5 l dżemu ( u mnie wieloowocowy)
    1 galaretka np. cytrynowa
    1 puszka brzoskwiń

    30 g gorzkiej czekolady

    Forma 24x36
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z kremem Desery Ciasto

Ciasto z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, partiami dodać miękką margarynę. Odłożyć 2 łyżki śmietany do miseczki i dodać kakao, wymieszać na papkę. Do reszty śmietany dodać sodę z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem połączyć ( oprócz kakao) i zagnieść ciasto. Podzielić na dwa i do jednej części wgnieść kakao. Z ciasta białego upiec jeden placek a z kakaowego dwa. Piec w temp. 180stopni 10 - 12 minut.
  • 2. Jajka na biszkopt ubić z cukrem. Do puszystej ubitej masy dodać mąkę z proszkiem, wymieszać delikatnie i wylać do formy. Wyrównać i piec 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu w zimnym biszkopcie wyciąć szklanką 11 otworów na brzoskwinie.
  • 3. Proszek budyniowy wymieszać ze szklanką mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem. Na gotujące mleko wlać budyń i wymieszać. Zagotować i odstawić do schłodzenia. Mieszać od czasu do czasu.
  • 4. W między czasie dżem przełożyć do rondla i zagotować, wsypać suchą galaretkę i wymieszać do rozpuszczenia.
  • 5. Masło utrzeć dodając po łyżce chłodnego budyniu. Dodać ekstrakt wanilii i sok wyciśnięty z cytryny.
  • 6. Przełożenie: Na ciasto białe wyłożyć tężejący dżem i przykryć ciastem ciemnym. Posmarować ok. 1/3 kremu i położyć biszkopt z otworami. Nasączyć sokiem z brzoskwiń. Do wyciętych otworów włożyć dokładnie osączone połówki brzoskwiń. Wyłożyć resztę kremu ( zostawić 2 łyżki na posmarowanie góry ciasta) i przykryć ciemnym ciastem. Górę cienko posmarować kremem i posypać startą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Brzoskwinie w puszce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować