Bardzo lubimy ciasta z owocami. Proponuję na świąteczny stół, ale nie tylko, ciasto z brzoskwiniami. Jest lekko winne w smaku i na pewno zadowoli nie jednego smakosza słodkości.
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki
150 g cukru
1 cukier waniliowy
2 jajka
1/2 margaryny
1/2 szkl śmietany
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
Ciasto z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, partiami dodać miękką margarynę. Odłożyć 2 łyżki śmietany do miseczki i dodać kakao, wymieszać na papkę. Do reszty śmietany dodać sodę z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem połączyć ( oprócz kakao) i zagnieść ciasto. Podzielić na dwa i do jednej części wgnieść kakao. Z ciasta białego upiec jeden placek a z kakaowego dwa. Piec w temp. 180stopni 10 - 12 minut.
2.Jajka na biszkopt ubić z cukrem. Do puszystej ubitej masy dodać mąkę z proszkiem, wymieszać delikatnie i wylać do formy. Wyrównać i piec 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu w zimnym biszkopcie wyciąć szklanką 11 otworów na brzoskwinie.
3.Proszek budyniowy wymieszać ze szklanką mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem. Na gotujące mleko wlać budyń i wymieszać. Zagotować i odstawić do schłodzenia. Mieszać od czasu do czasu.
4.W między czasie dżem przełożyć do rondla i zagotować, wsypać suchą galaretkę i wymieszać do rozpuszczenia.
5.Masło utrzeć dodając po łyżce chłodnego budyniu. Dodać ekstrakt wanilii i sok wyciśnięty z cytryny.
6.Przełożenie: Na ciasto białe wyłożyć tężejący dżem i przykryć ciastem ciemnym. Posmarować ok. 1/3 kremu i położyć biszkopt z otworami. Nasączyć sokiem z brzoskwiń. Do wyciętych otworów włożyć dokładnie osączone połówki brzoskwiń. Wyłożyć resztę kremu ( zostawić 2 łyżki na posmarowanie góry ciasta) i przykryć ciemnym ciastem. Górę cienko posmarować kremem i posypać startą czekoladą.
Komentarze