Ciasto z budyniem i polewą krówkową

0 (0 ocen)

Prosta, słodka propozycja na pyszny dodatek do kawy. Budyń, krówki i orzeszki świetnie się uzupełniają.

Składniki:

  • na formę o średnicy 26 cm

    biszkopt:
    4 łyżki mąki tortowej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    4 jajka
    1/2 szklanki cukru

    nadzienie:
    2 torebki budyniu śmietankowego
    650 ml mleka
    2-3 łyżki cukru
    3 łyżki ulubionego dżemu

    polewa:
    150 g krówek
    3 łyżki mleka
    3-4 łyżki orzeszków ziemnych solonych lub niesolonych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Orzeszki Krówki

Ciasto z budyniem i polewą krówkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Obie mąki przesiać. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier i żółtka ubijając na wolnych obrotach. Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo mąkę. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec ok 30-35 min w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i rzucić je w formie na podłogę dzięki temu biszkopt nie opadnie.
  • 2. Nadzienie: Budynie ugotować w 650 ml mleka, posłodzić.
  • 3. Polewa: Do rondelka nalać 3 łyżki mleka, dodać krówki i rozpuścić je w kąpieli wodnej.
  • 4. Ostudzony biszkopt przeciąć na dwa blaty. Jeden blat posmarować dżemem, wyłożyć ciepły budyń i przykryć drugim blatem, lekko docisnąć. Na wierzch wylać polewę krówkową. Orzeszki podprażyć krótko na rozgrzanej, suchej patelni i posypać nimi polewę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Krówki Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować