Ciasto z budyniem i polewą krówkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Obie mąki przesiać. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier i żółtka ubijając na wolnych obrotach. Nie przerywając ubijania dodawać stopniowo mąkę. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec ok 30-35 min w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i rzucić je w formie na podłogę dzięki temu biszkopt nie opadnie.
2.Nadzienie: Budynie ugotować w 650 ml mleka, posłodzić.
3.Polewa: Do rondelka nalać 3 łyżki mleka, dodać krówki i rozpuścić je w kąpieli wodnej.
4.Ostudzony biszkopt przeciąć na dwa blaty. Jeden blat posmarować dżemem, wyłożyć ciepły budyń i przykryć drugim blatem, lekko docisnąć. Na wierzch wylać polewę krówkową. Orzeszki podprażyć krótko na rozgrzanej, suchej patelni i posypać nimi polewę.
Komentarze