Ciasto z budyniem i truskawkami bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na dno blaszki wyłożyć warstwę herbatników. Budynie ugotować wg. instrukcji na opakowaniu używając 600 ml mleka. Zdjąć z gazu i
dodać śmietanę (w temp. pokojowej). Wyłożyć na warstwę herbatników i przykryć kolejną warstwą herbatników. Odstawić aż całkowicie wystygnie. Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody. Gdy napęcznieje
rozpuścić ja w 1/2 szklanki gorącego mleka lub wody. Odstawić do ostudzenia. Następnie truskawki zmiksować na mus w blenderze. Śmietanę
ubić na sztywno z cukrem. Do ubitej śmietany dodać truskawki i dokładnie wymieszać. Wlać żelatynę. Wylać na herbatniki i wstawić na chwilę do lodówki. 100g truskawek zmiksować w blenderze. Wylewać na masę truskawkową tworząc linie, które wymieszać z wierzchnią warstwą masy
tworząc maziaję (czy jak to nazwać:)) Wierzch ciasta po pokrojeniu dekorować truskawkami.
Porady
Zamiast budyniów truskawkowych, które trudno zdobyć można użyć budyni malinowych.
Komentarze