Ciasto z budyniem i truskawkami bez pieczenia

4.51 (158 ocen)

Taka mała wariacja z truskawkami:)

Składniki:

  • Składniki na blaszkę 24x35 cm:
    herbatniki ok. 40 sztuk
    100g truskawek + trochę do dekoracji

    Składniki na warstwę budyniową:
    2 budynie truskawkowe bez cukru
    600 ml mleka
    5 łyżek cukru
    2 łyżki kwaśnej śmietany (12% lub 18%)

    Składniki na warstwę truskawkową:
    1/2 L śmietany 30%
    400g truskawek
    3-4 łyżki cukru pudru
    5 łyżeczek żelatyny (20g)
    1/2 szklanki mleka lub wody
Wystaw ocenę:

4.51 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z budyniem i truskawkami bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na dno blaszki wyłożyć warstwę herbatników. Budynie ugotować wg. instrukcji na opakowaniu używając 600 ml mleka. Zdjąć z gazu i
    dodać śmietanę (w temp. pokojowej). Wyłożyć na warstwę herbatników i przykryć kolejną warstwą herbatników. Odstawić aż całkowicie wystygnie. Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody. Gdy napęcznieje
    rozpuścić ja w 1/2 szklanki gorącego mleka lub wody. Odstawić do ostudzenia. Następnie truskawki zmiksować na mus w blenderze. Śmietanę
    ubić na sztywno z cukrem. Do ubitej śmietany dodać truskawki i dokładnie wymieszać. Wlać żelatynę. Wylać na herbatniki i wstawić na chwilę do lodówki. 100g truskawek zmiksować w blenderze. Wylewać na masę truskawkową tworząc linie, które wymieszać z wierzchnią warstwą masy
    tworząc maziaję (czy jak to nazwać:)) Wierzch ciasta po pokrojeniu dekorować truskawkami.

Porady

Zamiast budyniów truskawkowych, które trudno zdobyć można użyć budyni malinowych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować