Ciasto z cieciorki z bakaliami

0 (0 ocen)

Pyszne, wilgotne ciasto z ciecierzycy bez dodatku cukru i tłuszczu. Można przygotować je w wersji bezglutenowej dodając np. mąkę gryczaną. Można zrezygnować z bakalii i podać z ubitą śmietanką 30% lub kokosową. Smaczne w każdej wersji.

Składniki:

  • na małą prostokątną/kwadratową blaszkę:
    280 g suchej ciecierzycy
    5 pełnych łyżek gorzkiego kakao
    8 pełnych łyżek ksylitolu
    4 łyżki dowolnej mąki jasnej lub pełnoziarnistej (w wersji bg np. gryczanej)
    4 jajka
    150 g jogurtu
    150 ml mleka kokosowego (lub więcej jogurtu)
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ok 0,5 szklanki posiekanych bakalii (u mnie suszone owoce, orzechy)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z cieciorki z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzycę namocz i zostaw na całą noc. Następnego dnia ugotuj do miękkości w świeżej wodzie.
  • 2. Po ugotowaniu odcedź, przestudź i zblenduj na gładką masę.
  • 3. Kakao, mąkę, proszek i sodę przesiej i dodaj do zmiksowanej cieciorki.
  • 4. Kolejno dodawaj pozostałe składniki: ksylitol, całe jajka, jogurt i mleko kokosowe.
  • 5. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Spróbuj masę, ewentualnie dosłodź wg. uznania.
  • 6. Dodaj drobno posiekane bakalie. Bakalie można oprószyć mąką wtedy nie powinny opaść na dno. Wymieszaj.
  • 7. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto.
  • 8. Piecz w rozgrzanym do 180 st piekarniku przez ok 50 min ( po upływie 30 min zmniejsz temperaturę na 160 stopni). Po upieczeniu zostaw na kilka minut w piekarniku.
  • 9. Najlepiej studzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Kakao Orzechy Ciecierzyca

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskotłuszczowa Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować