Ciasto z ciepłymi lodami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Ciasto które bardzo polubiły moje córcie.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • biszkopt:
    4 duże jajka
    6 łyżek cukru
    6 łyżek mąki pszennej tortowej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    dodatki:
    3 galaretki agrestowe
    500 ml śmietany tortowej 36 %
    2 łyżki cukru pudru
    mini ciepłe lody ( opakowanie 266 g, 32 sztuki )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Galaretki

Ciasto z ciepłymi lodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto z ciepłymi lodami 1. Na biszkopt ubijamy białka na sztywno z cukrem, dodajemy żółtka, mąkę pszenną i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Dużą tortownicę ( 30 cm.) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy biszkopt i pieczemy 25 minut w 170 stopniach.
    Jedną galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody, a pozostałe dwie rozpuszczamy w trzech szklankach wrzątku.
    Upieczony i wystudzony biszkopt nasączamy letnią galaretką, tak około pół szklanki ( tą co rozpuszczaliśmy w 3 szklankach wody, resztę zostawiamy na polanie wierzchu). Gdy nasza galaretka , ta rozpuszczona w szklance wody jest letnia ale nie zastygła, ubijamy śmietanę z cukrem pudrem na sztywno, wlewamy galaretkę, mieszamy i wylewamy na biszkopt. W masę śmietanową wciskamy ciepłe lody, musimy to robić szybciutko by masa nam za szybko nie zsiadła.Wierzch ciasta dekorujemy pozostałą galaretką, gdy się już lekko zaczyna zsiadać.
    Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki by się schłodziło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Galaretka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować