ciasto z colą i masą herbatnikowo-orzechową

4.96 (177 ocen)

  • 1 godz. 30 min

wspaniałe ciasto z bitą śmietana, colą i wspaniałą masą z dodatkiem orzechów i herbatników,jedno z moich ulubionych ciast :-) Polecam

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI: * przepis na dużą blaszkę

    BISZKOPT:

    -6 jajek
    -6 łyżek cukru
    -6 łyżek mąki
    -3 łyżeczki proszku do pieczenia
    -4 łyżki coli
    -3 łyżki oleju
    -3 płaskie łyżki kakao
    -trochę coli do nasączenia biszkopta

    MASA:

    -150g zmielonych herbatników np. szkolne
    -150g zmielonych orzechów włoskich
    -150g margaryny lub masła
    -120g cukru pudru
    -200ml coli

    MASA ŚMIETANOWA:

    -500-600 ml śmietany 30%
    -2 łyżki cukru pudru
    -3 śmietan fixy

    Dodatkowo

    czekolada do posypania ciasta -mleczna
Wystaw ocenę:

4.96 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z colą i masą herbatnikowo-orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • . 1. Biszkopt (przepis na dużą blaszkę )

    Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli.
    Do ubitych białek dodajemy wciąż miksując cukier.
    Następnie dodajemy po żółtku.

    Kakao, mąkę oraz proszek do pieczenia mieszamy i dodajemy do masy bardzo delikatnie miksując.

    Następnie dodajemy olej oraz colę.


    Wszystko dokładnie miksujemy.
    Biszkopt wylewamy do posmarowanej margaryną i posypaną bułką tartą blaszki.
    Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 170 stopni.
  • . 2. Po wystudzeniu biszkopt nasączamy colą.
  • masa 3. MASA HERBATNIKOWO-ORZECHOWA

    Orzechy włoskie oraz herbatniki mielimy na bardzo drobno i dajemy do jednej miski.

    Całość zalewamy 200ml coli, i mieszamy.

    Odstawiamy na chwilę.
    Następnie w osobnej misce miksujemy na jednolitą masę margarynę w temperaturze pokojowej,

    i dodajemy do niej po łyżce masy z herbatników i orzechów. Na koniec dodajemy cukier puder.
    Wszystko dokładnie miksujemy na jednolitą masę, i wykładamy na nasączony wcześniej biszkopt.
    Wyrównujemy.
  • gotowe ciasto 4. MASA ŚMIETANOWA:

    Schłodzoną śmietankę chwilę ubijamy. Śmietan fixy mieszamy z cukrem pudrem i dodajemy do jeszcze nie ubitej śmietany, ubijamy do sztywności.

    Śmietanę wykładamy na masę, wyrównujemy. Całość posypujemy startą czekoladą, i ciacho gotowe:-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować