Przepyszne ciasto z czerwoną porzeczką. Gorąco polecam!
Składniki:
150 g masła
200 g cukru
2 łyżki cukru waniliowego
4 jajka
125 g mąki
50 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g wiórków kokosowych
300 - 400 g czerwonej porzeczki
szczypta soli
Do dekoracji:
cukier puder
gałązki z owocami porzeczki
Ciasto z czerwoną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło pokojowej temp. utrzyj z połową cukru, cukru waniliowego, 2 pełnymy jajkami i 2 żółtkami (pozostałe 2 białka pozostaw na poźniej). Mąkę przesiej z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy maślanej.
2.Ciasto wyłóż do formy o średnicy 21 cm wyścielonej papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem. Czarną porzeczkę wyłóż na wierzch ciasta. Wyrównaj. Całość wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 20 min w temp. 190 stopni.
3.Pozostawione 2 białka ubij mikserem na sztywną piane, dodając szczyptę soli, 100 g cukru. Cukier dodawaj porcjami. Pod koniec ubijania wsyp wiórki kokosowe.
4.Wyjmij ciasto z piekarnika i wyłóż na wierzch ubitą piane.Wstaw ponownie ciasto do piekarnika i piecz 35-40 min w temp. 160-170 stopni.
5.Gotowe ciasto udekoruj wg uznania gałązkami z czarnymi porzeczkami i cukrem pudrem.
Komentarze