Ciasto z czerwoną porzeczką

4.5 (151 ocen)

Przepyszne ciasto z czerwoną porzeczką. Gorąco polecam!

Składniki:

  • 150 g masła
    200 g cukru
    2 łyżki cukru waniliowego
    4 jajka
    125 g mąki
    50 g mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    100 g wiórków kokosowych
    300 - 400 g czerwonej porzeczki
    szczypta soli
    Do dekoracji:
    cukier puder
    gałązki z owocami porzeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z czerwoną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło pokojowej temp. utrzyj z połową cukru, cukru waniliowego, 2 pełnymy jajkami i 2 żółtkami (pozostałe 2 białka pozostaw na poźniej). Mąkę przesiej z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy maślanej.
  • 2. Ciasto wyłóż do formy o średnicy 21 cm wyścielonej papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem. Czarną porzeczkę wyłóż na wierzch ciasta. Wyrównaj. Całość wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 20 min w temp. 190 stopni.
  • 3. Pozostawione 2 białka ubij mikserem na sztywną piane, dodając szczyptę soli, 100 g cukru. Cukier dodawaj porcjami. Pod koniec ubijania wsyp wiórki kokosowe.
  • 4. Wyjmij ciasto z piekarnika i wyłóż na wierzch ubitą piane.Wstaw ponownie ciasto do piekarnika i piecz 35-40 min w temp. 160-170 stopni.
  • 5. Gotowe ciasto udekoruj wg uznania gałązkami z czarnymi porzeczkami i cukrem pudrem.

Porady

Zimą użyj mrożonych owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować