Ciasto z czerwonej fasoli

4.5 (195 ocen)

Nawet deser może być zdrowy :) Ciasto jest wilgotne, mocno czekoladowe, smakiem przypomina brownie. Fasoli wcale w nim nie czuć. Na takie słodycze spokojnie można sobie pozwolić na diecie.

Składniki:

  • -1 puszka czerwonej fasoli (240 g po odsączeniu)
    -1 duży, dojrzały banan
    -2 łyżki prawdziwego kakao
    -2 jaja
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    -1/4 szklanki ksylitolu
    -1/2 szklanki oleju

    Polewa:
    -100 g gorzkiej czekolady (użyłam z solą morską)
    -1 łyżka soku z cytryny
    -5 łyżek mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Ciasto z czerwonej fasoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odsączoną z zalewy fasolę, pokrojonego na kawałki banana, jaja, kakao, olej, ksylitol oraz proszek do pieczenia dokładnie blendujemy na gładką masę. Przelewamy do keksówki (tradycyjnej 20x10 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 2. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy, następnie wkładamy na minimum 2 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc.
  • 3. Gdy ciasto wystygnie przygotowujemy polewę: czekoladę łamiemy i wrzucamy do rondelka. Dodajemy sok z cytryny oraz mleko. Rozpuszczamy na wolnym ogniu ciągle mieszając. Polewamy ciasto i czekamy aż polewa zastygnie. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować