Nawet deser może być zdrowy :) Ciasto jest wilgotne, mocno czekoladowe, smakiem przypomina brownie. Fasoli wcale w nim nie czuć. Na takie słodycze spokojnie można sobie pozwolić na diecie.
Składniki:
-1 puszka czerwonej fasoli (240 g po odsączeniu)
-1 duży, dojrzały banan
-2 łyżki prawdziwego kakao
-2 jaja
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-1/4 szklanki ksylitolu
-1/2 szklanki oleju
Polewa:
-100 g gorzkiej czekolady (użyłam z solą morską)
-1 łyżka soku z cytryny
-5 łyżek mleka
Ciasto z czerwonej fasoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Odsączoną z zalewy fasolę, pokrojonego na kawałki banana, jaja, kakao, olej, ksylitol oraz proszek do pieczenia dokładnie blendujemy na gładką masę. Przelewamy do keksówki (tradycyjnej 20x10 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
2.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy, następnie wkładamy na minimum 2 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc.
3.Gdy ciasto wystygnie przygotowujemy polewę: czekoladę łamiemy i wrzucamy do rondelka. Dodajemy sok z cytryny oraz mleko. Rozpuszczamy na wolnym ogniu ciągle mieszając. Polewamy ciasto i czekamy aż polewa zastygnie. Smacznego!
Komentarze