Andruty zatopione w czekoladowym kremie efektownie „strzelają”.
Składniki:
● 2 op. andrutów
● po 45 dag gotowych kremów czekoladowo-mlecznego i czekoladowego w słoiku
● 3 serki waniliowe (po 14 dag)
● 1/2 l śmietanki 30-proc.
● cytrynowa galaretka
● owoce (np. ananas lub brzoskwinie z puszki, wiśnie z kompotu)
● galaretka o smaku owoców użytych do ciasta
Ciasto bez pieczenia z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Andruty rozwałkowujemy na miazgę (najlepiej w opakowaniu). Wsypujemy do kremów. Mieszając, równomiernie rozprowadzamy je w kremie. Masę wkładamy do formy wyłożonej folią spożywczą (25x40 cm). Odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
2.Galaretki przygotowujemy osobno według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do wystygnięcia. Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy galaretkę cytrynową i serki waniliowe. Mieszamy. Wylewamy na masę. Odstawiamy do stężenia.
3.Owoce osączamy. Układamy na kremie cytrynowym. Zalewamy drugą tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki, aby stężała.
Porady
RADY Magdaleny Głodek
Ciasto należy przechowywać w lodówce. Latem najbardziej smakuje z porzeczkami i galaretką z owoców leśnych.
Komentarze