Ciasto z galaretką z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka wybić oddzielając żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę dodać cukier, żółtka i wodę oraz wmieszać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Przełożyć ciasto do przygotowanej dużej blaszki i piec ok 30 min w 180 stopniach. Ciasto wystudzić i przekroić na dwa blaty.
W połowie mleka rozprowadzić budyń z cukrem i mąką. Pozostałe mleko zagotować i dodać rozmieszane składniki. Cały czas mieszając ugotować budyń i wystudzić. Zmiksować z masłem albo margaryną.
Brzoskwinie wyjąć z syropu i pokroić. Żelatynę i galaretki rozmieszać w 1 szklance gorącej wody. Połączyć z syropem z puszki i brzoskwiniami. Odstawić do lekkiego stężenia.
Śmietanę przygotować wg przepisu na op i pod koniec ubijania dodać żelatynę rozpuszczoną w malutkiej ilości gorącej wody.
Spodnią część biszkoptu posmarować powidłami i przykryć masą budyniową. Na krem wyłożyć tężejącą masę brzoskwiniową i przykryć masą śmietanową. Wyrównać i przykryć drugim blatem ciasta.
Komentarze