Pozostałe składniki:
- 2 budynie śmietankowe z cukrem
- Puszka gruszek w syropie + 2 szkl. soku spod gruszek (jeśli w puszcze nie ma tyle to należy dolać wody)
Ciasto z gruszkami w syropie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Upiec biszkopt z 5 jaj: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem. Gdy białka z cukrem będą ubite, dodawać po 1 żółtku, cały czas ubijając. Delikatnie przesiewać mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Masę wylać do blaszki wysmarowanej margaryną (wysmarować tylko dno, bez boków blaszki) i piec w temp 180 st C ok 30 min.
2.Gruszki odcedzić, pokroić w paski.
3.1 szkl. soku z spod gruszek zagotować,a w drugiej wymieszać 2 budynie i ugotować jak budyń z paczki.
4.Pokrojone gruszki ułożyć na upieczonym przestudzonym biszkopcie.
5.Na ułożone gruszki wylać ugotowany ciepły budyń Wygładzić dokadnie nożem, tak by przykryć budyniem gruszki.
6.Sporządzić krem: Z 1/2l mleka odlać 1/2 szkl. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do 1/2 szkl mleka dodać: 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki pszennej, wymieszać dokładnie i wlać do gotującego się mleka, chwile pogotować, ostudzić. Kostkę margaryny utrzeć dodając po trochu przestudzony budyń.
Komentarze