Ciasto z grześkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.JAJKA UBIĆ Z CUKREM , DODAĆ OLEJ , MĄKĘ I PROSZEK . DELIKATNIE WYMIESZAĆ.
2.Blaszkę wyłożyć papierem , przelać ciasto .
3.Piec w temperaturze 180 stopni około 25 minut na złoty kolor.
4.Po upieczeniu ciasto ostudzić i przeciąć na pół.
5.Wykonanie ciasta z Grześków;
6 białek ubić z cukrem pudrem , dodać pokruszone Grześki i delikatnie wymieszać.
6.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczeni , przełożyć ciasto i delikatnie wyrównać .
7.Piec w temp. 190 stopni około 25/ 30 minut , powinno być kruchutkie z wierzchu . po upieczeniu i ostudzeniu delikatnie zdjąć ze spodu papier do pieczenia.
8.wykonanie masy;
Galaretki rozpuścić w 0,5 litra gorącej przegotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia .
9.Śmietanę ubić z cukrem waniliowym ,dodać tężejącą galaretkę i delikatnie wymieszać.
10.większą część masy wyłożyć na jedną połowę ciasta i przykryć drugą.
11.wierzch ciasta posmarować resztą masy i przykryć ciastem z Grześków.
Komentarze