Pyszne, łatwe i nie drogie ciasto a do tego świetnie wygląda na talerzu!!!
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
Ciasto biszkoptowe:12 jajek; 12 łyżek cukru;po 4.5 łyżki mąki pszennej i mąki ziemniaczanej; 3 łyżeczki proszku do pieczenia; ponadto kisiel wiśniowy i 1 łyżka kakao.
Masa jabłkowa:1 kg. jabłek; pół szklanki cukru; galaretka wiśniowa i agrestowa.
Masa budyniowa:Pół litra mleka;pół szklanki cukru; cukier wanilinowy; po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej; masło.
Ciasto z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto biszkoptowe:upiec 3 placki każdy z:4 białka,4 łyżki cukru;4 żółtka; po 1,5 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej i łyżeczka proszku do pieczenia. Pierwszy placek bez dodatku, do drugiego dodajemy kisiel a do trzeciego kakao.
Masa jabłkowa: Jabłka obieramy, ścieramy na tarce i smażymy chwile z cukrem! Dzielimy na dwie części i dodajemy suche galaretki, do jednej części wiśniową do drugiej agrestową.
Masa budyniowa:gotujemy budyń i ucieramy z masłem.
2.Przełożenie:
biszkopt jasny
masa budyniowa
jabłka zielone
masa budyniowa
biszkopt ciemny
masa budyniowa
masa jabłkowa czerwona
masa budyniowa
biszkopt różowy
Komentarze