Pyszne i bardzo delikatne ciasto,idealne do popołudniowej kawy.Delikatny biszkopt z białek, lekko kwaśne jabłka i bardzo słodka śmietanka, gorzka polewa to wszystko sprawia, że ciasto jest pyszne.
Ciasto z jabłkami, bitą śmietaną i herbatnikami w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli,następnie wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru,dodajemy olej i chwilę ubijamy.Na koniec dodajemy mąkę i proszek do pieczenia,delikatnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 21 cm x 25 cm i pieczemy w temperaturze 170 stopni około 15 minut.
Upieczony biszkopt studzimy.
2.Jabłka myjemy,osuszamy,obieramy i usuwamy gniazda nasienne,następnie kroimy w kostkę i odważamy 70 dag.
Pokrojone jabłka wkładamy do garnka,podlewamy kilkoma łyżkami gorącej wody i dusimy do miękkości,ale nie do całkowitego rozpadnięcie się jabłek,następnie dodajemy cukier do smaku i wsypujemy galaretki w proszku,dokładnie mieszamy,ale już nie gotujemy.Masę jabłkową studzimy.
Gdy zacznie tężeć wykładamy na biszkopt.
3.Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku,następnie wlewamy żelatynę i ubijamy do dokładnego połączenia się.
Następnie masę śmietankową wykładamy na jabłka.
4.Na warstwę śmietankową wykładamy herbatniki.
5.Kakao i cukier przekładamy do garnka,dodajemy odrobinę gorącej wody,tak żeby powstała gęsta papka,dodajemy masło lub margarynę.Polewę gotujemy kilka chwil na małym ogniu cały czas mieszając,następnie zdejmujemy z ognia i mieszamy aż polewa będzie gęsta i szklista.
6.Następnie polewą smarujemy wierzch ciasta.Ciasto odstawiamy do zastygnięcia.
Komentarze