Ciasto z jabłkami, bitą śmietaną i herbatnikami w czekoladzie

4.5 (179 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne i bardzo delikatne ciasto,idealne do popołudniowej kawy.Delikatny biszkopt z białek, lekko kwaśne jabłka i bardzo słodka śmietanka, gorzka polewa to wszystko sprawia, że ciasto jest pyszne.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 białka
    3 łyżki cukru
    4 łyżki oleju
    4 łyżki mąki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Masa jabłkowa:
    70 dag jabłek ( waga po obraniu)
    cukier do smaku
    2 zielone galaretki

    Masa śmietankowa:
    1 szklanka śmietany kremówki 30 %
    cukier puder do smaku
    1 łyżka żelatyny
    gorąca woda ( kilka łyżek )

    Polewa:
    3 łyżki kakao
    3 łyżki cukru
    3 łyżki masła lub margaryny
    odrobina gorącej wody

    Dodatkowo:
    około 16 sztuk herbatników
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Ciasto z jabłkami, bitą śmietaną i herbatnikami w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli,następnie wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru,dodajemy olej i chwilę ubijamy.Na koniec dodajemy mąkę i proszek do pieczenia,delikatnie mieszamy.
    Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 21 cm x 25 cm i pieczemy w temperaturze 170 stopni około 15 minut.
    Upieczony biszkopt studzimy.
  • 2. Jabłka myjemy,osuszamy,obieramy i usuwamy gniazda nasienne,następnie kroimy w kostkę i odważamy 70 dag.
    Pokrojone jabłka wkładamy do garnka,podlewamy kilkoma łyżkami gorącej wody i dusimy do miękkości,ale nie do całkowitego rozpadnięcie się jabłek,następnie dodajemy cukier do smaku i wsypujemy galaretki w proszku,dokładnie mieszamy,ale już nie gotujemy.Masę jabłkową studzimy.
    Gdy zacznie tężeć wykładamy na biszkopt.
  • 3. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy.
    Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku,następnie wlewamy żelatynę i ubijamy do dokładnego połączenia się.
    Następnie masę śmietankową wykładamy na jabłka.
  • 4. Na warstwę śmietankową wykładamy herbatniki.
  • 5. Kakao i cukier przekładamy do garnka,dodajemy odrobinę gorącej wody,tak żeby powstała gęsta papka,dodajemy masło lub margarynę.Polewę gotujemy kilka chwil na małym ogniu cały czas mieszając,następnie zdejmujemy z ognia i mieszamy aż polewa będzie gęsta i szklista.
  • 6. Następnie polewą smarujemy wierzch ciasta.Ciasto odstawiamy do zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Białka Jabłka Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować