Ciasto z jabłkami i kremem karpatkowym

4.49 (180 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Ciasto wyszło rewelacyjne i szybko zniknęło. W sumie to taka szarlotka z budyniem, na który możecie zamienić gotowy krem.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • (Robiłam w blasze o wymiarach około 15x25 cm.)
    Ciasto kruche:
    1/5 szklanki mąki pszennej
    3 żółtka
    120g masła lub margaryny
    1 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/4 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    1 szczypta soli
    Masa:
    2 jabłka
    1 gotowy krem do karpatki
    400 ml mleka
Wystaw ocenę:

4.49 (180 ocen)

Ciasto z jabłkami i kremem karpatkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1w77net 1. Jabłka obrać i pokroić w kostkę.
    Przygotować krem wg opisu z opakowania.
    (U mnie było na 400 ml mleka.)
  • 2. Przygotować ciasto.
    Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrami i solą.
    Dodać żółtka wymieszane z masłem i zagnieść.
    Ciasto podzielić na 2 części.
  • 3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, pierwszą częścią ciasta i ponakłuwać.
    Podpiec 10 minut w 180 stopniach.
  • image-1uximnu 4. Po tym czasie na cieście ułożyć jabłka, rozsmarować krem a całość przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem.
    Piec około 45-50 minut w 175-180 stopniach.
  • image-0uuvih4 5. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Porady

UWAGA: Ciasta nie kroić na gorąco, ponieważ masa się rozpłynie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Jabłka Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować