Ciasto z jabłkami, pianką i herbatnikami

4.5 (148 ocen)

  • 2 godz.

Dzisiaj zapraszam Was na pyszne ciasto. Bardzo lekkie i łatwe w wykonaniu. Idealne na podwieczorek z filiżanką aromatycznej kawy lub na poczęstunek dla gości. Zapraszam:)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    pół szklanki cukru
    pół szklanki mąki tortowej
    pół szklanki mąki ziemniaczanej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa jabłkowa:
    70 dag jabłek ( waga po obraniu )
    2 galaretki cytrynowe
    cukier do smaku
    niewielka ilość gorącej wody

    Pianka:
    1 śmietana typu ,, Śnieżka ''
    1 płaska łyżka żelatyny
    50 ml gorącej wody
    200 ml zimnego mleka

    Polewa:
    3 łyżki cukru
    3 łyżki kakao
    3 łyżki masła lub margaryny
    odrobina gorącej wody

    Dodatkowo:
    10 dag herbatników


Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Ciasto z jabłkami, pianką i herbatnikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 15 - 20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony dokładnie studzimy.
  • 2. Masa z jabłek: Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne ( odważamy 70 dag ) następnie kroimy w niewielką kostkę. Przekładamy do garnka, podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości cały czas mieszając, uważamy żeby się nie rozgotowały, następnie dodajemy cukier do smaku i wsypujemy sypkie galaretki i dokładnie mieszamy, ale już nie gotujemy. Jabłka odstawiamy do stężenia. Gdy zaczną tężeć wykładamy je na biszkopt i wstawiamy do lodówki, żeby dokładnie stężały.
  • 3. Pianka: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i lekko studzimy. Śnieżkę ubijamy według przepisu na opakowaniu, dodajemy żelatynę i dokładnie ubijamy. Piankę wykładamy równomiernie na zastygniętą masę jabłkową. Następnie na piankę wykładamy równomiernie herbatniki.
  • 4. Polewa: Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista. Polewę rozsmarowujemy na herbatnikach.
  • 5. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Po tym czasie kroimy i podajemy.
  • 6. Smacznego.

Porady

Aby uzyskać 70 dag obranych jabłek, należy kupić ich około 1 kg. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Zamiast ,,Śnieżki'' można ubić 250 ml śmietanki kremówki 30 % z cukrem pudrem do smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować