Ciasto z jabłkami pod kokosową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche: Masło ze smalcem rozpuścić. Przestudzić. Jajko i żółtka połączyć ze śmietaną i cytryną. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym na stolnicę. Połączyć z pozostałymi składnikami i zagnieść ciasto. Jeśli ciężko się łączy dodajemy śmietaną bądź masło, jeśli za bardzo kleiste to mąkę. Wstawiamy ciasto do lodówki na co najmniej 2 godziny. Wiem, że wyjdzie go dość sporo, ale zawsze można pozostałą część ciasta wykorzystać do kruchych ciasteczek.
Formę smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą. Z ciasta odkrawamy kawałek i albo rozwałkowujemy i wykładamy spód brytfanny, albo ścieramy na tarce i wylepiamy. Możemy podpiec na 12 minut w piekarniku rozgrzanych do 180st.
2.Jabłka: Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, podgrzewamy z cukrem na 15 minut na ogniu. Wsypujemy galaretkę, odstawiamy do wystudzenia.
Na podpieczony spód wykładamy masę jabłkową.
3.Piana: Białka ubijamy na sztywno z solą, cukrem i kokosem. Pianę wykładamy na masę jabłkową, na to ścieramy kawałek ciasta kruchego.
Komentarze