Ciasto z jagodami i kruszonką

4.48 (170 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Puszyste ciasto drożdżowe , soczyste jagody ,chrupiąca kruszonka na wierzchu ... Nic dodać nic ująć . PYCHOTA !

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto :
    30 g drożdży
    3 szklanki mąki
    1 szklanka ciepłego mleka
    1 / 2 szklanki cukru
    2 jaja
    1 / 2 kostki margaryny
    pół łyżeczki soli
    Kruszonka :
    1 / 2 szklanki mąki
    1 / 4 szklanki cukru
    1 / 4 szklanki margaryny





Wystaw ocenę:

4.48 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z jagodami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wkruszyć drożdże i zalać je szklanką ciepłego mleka , dodać łyżeczkę cukru i 5-6 łyżek mąki . Wymieszać . Pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut .
  • 2. Margarynę rozpuścić i dodać do niej 2 roztrzepane jaja . Wymieszać .
  • 3. Do rozczynu dodać resztę cukru , sól oraz pozostałą część mąki ( 3 szklanki pomniejszone o 5-6 łyżek dodanych do rozczynu ) Następnie dodać margarynę z jajami . Całość wyrobić robotem kuchennym z hakami do drożdżowego ciasta . Ciasto można też wyrobić ręcznie . Wyrobione ciasto przykryc czysta sciereczka i odstawic na 30 min.
  • 4. W miedzy czasie wyrobic kruszonke .
  • 5. Blache wzsmarowac margaryna i obsypac bulka tarta . Do blachy wlac ciasto i posmarowac je roztrzepanym jajkiem i ponakluwac widelcem . Na ciasto wylozyc owoce i kruszonke . Przykryc czysta sciereczka i odstawic na ok. 20 min.
  • 6. Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C grzalka gorna i dolna na 3 polce. Przez ok. 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować