Ciasto z jagodami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wkruszyć drożdże i zalać je szklanką ciepłego mleka , dodać łyżeczkę cukru i 5-6 łyżek mąki . Wymieszać . Pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut .
2.Margarynę rozpuścić i dodać do niej 2 roztrzepane jaja . Wymieszać .
3.Do rozczynu dodać resztę cukru , sól oraz pozostałą część mąki ( 3 szklanki pomniejszone o 5-6 łyżek dodanych do rozczynu ) Następnie dodać margarynę z jajami . Całość wyrobić robotem kuchennym z hakami do drożdżowego ciasta . Ciasto można też wyrobić ręcznie . Wyrobione ciasto przykryc czysta sciereczka i odstawic na 30 min.
4.W miedzy czasie wyrobic kruszonke .
5.Blache wzsmarowac margaryna i obsypac bulka tarta . Do blachy wlac ciasto i posmarowac je roztrzepanym jajkiem i ponakluwac widelcem . Na ciasto wylozyc owoce i kruszonke . Przykryc czysta sciereczka i odstawic na ok. 20 min.
6.Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C grzalka gorna i dolna na 3 polce. Przez ok. 30 minut.
Komentarze