Ciasto z kakao

4.5 (177 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Smaczne ciasto do niedzielnej kawki

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • na ciasto z kakao

    mąka 1 szklanka
    jajka 5 sztuk
    cukier 3/4 szklanki
    kakao 2-3 łyżki
    woda 2 łyżki
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka

    na ciasto jasne

    białka 3/4 szklanki
    wiórki kokosowe 1 szklanka
    cukier 1/2 szklanki
    mąka 1/2 szklanki
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka

    na masę

    budyń 2 opakowania
    mleko 3 szklanki
    cukier 6-7 łyżek
    masło ok. 30 dag

    dodatkowo

    dżem (dowolny)
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Jajko

Ciasto z kakao - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka wybić, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka, kakao, wodę.
    Wmieszać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.
    Ciasto wylać do przygotowanej blaszki i piec ok. 30 minut w 180 stopniach.

    Przygotować ciasto jasne. Białka ubić na pianę, dodać cukier, wiórki, mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach.

    Na mleku ugotować budyń z dodatkiem cukru. Wystudzić i zmiksować z masłem.

    Ciemne ciasto przekroić na połowę. Obie połowy posmarować dżemem. Na jedną połowę wyłożyć połowę masy budyniowej, położyć ciasto z kokosem, następnie resztę masy budyniowej, przykryć ciastem ciemnym i dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Jajka Kakao Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować