Ciasto z kawą

4.46 (154 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Pyszne ciasto z nutką kawy w sobie.

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt:
    • 6 jaj
    • 6 łyżek cukru
    • 2 łyżki kakao
    • 3 łyżki mąki
    • Łyżka kawy rozpuszczalnej

    Krem kawowy:
    • 500g serka mascarpone
    • 500ml śmietanki 30%
    • 2 śmietanfixy (niekoniecznie)
    • 3 łyżki cukru pudru

    • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    • 60ml wrzątku
    • 2 łyżeczki cukru

    Poncz:
    • 2 kieliszki amaretto
    • 2 kieliszki zimnej przegotowanej wody

    Dodatkowo
    • Tarta czekolada
Wystaw ocenę:

4.46 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kremówka Desery Biszkopty

Ciasto z kawą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka i dokładnie zmiksować. Dodać kawę, wymieszać. Przesiewać po łyżce kakao i mąki, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do formy. Rzucić 3 razy na podłogę (z około 20cm). Piec w nagrzanym piekarniku do 180'(z termoobiegiem) przez ok 25-30 minut. Po tym czasie wyjąć i rzucić na podłogę 3 razy ( z 20cm). Wystudzić, przekroić na dwa placki.
  • 2. Zaczynami od rozpuszczenia kawy i cukru we wrzątku. Odstawiamy do wystudzenia. Potem ubijamy śmietankę z cukrem pudrem i fixem. W drugiej misce delikatnie rozmieszamy serek z zimną kawą. Następnie do serka dodajemy ubitą śmietankę i delikatnie mieszamy.
  • 3. Amaretto wymieszać z wodą
  • 4. Składanie ciasta

    BISZKOPT – PONCZ – KREM – BISZKOPT – PONCZ – MASA – TARTA CZEKOLADA

Porady

blaszka 25x25

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować