Ciasto z kokosowymi kleksami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.w rondelku rozpuścić masło, dodać mleko, wsypać cukier, kokos i wszystko zagotować a następnie wystudzić
2.do rondelka włożyć margarynę, rozpuścić,wlać wodę, wsypać cukier z cukrem waniliowym, wsypać kakao i całość zagotować, odlać pół szklanki na polewę i masę ostudzić
3.do ostudzonej masy wlać wódkę,
4.jajka rozbić i oddzielić białka od żółtek, białka ubić z odrobiną octu na pianę, do masy wsypać przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka i wymieszać za pomocą odpowiednich końcówek miksera, na końcu dodać pianę i całość delikatnie wymieszać
5.piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. blaszkę wysmarować tłuszczem i wyłożyć ciasto, na ciasto za pomocą łyżki wykładać kleksy kokosowej kruszonki w taki sposób, by po upieczeniu móc wykrawać zgrabne porcje, ciastka
6.piec około 40-50 minut a po wyłożeniu i lekkim wystudzeniu ciasto polać odlaną wcześniej kakaową polewą
Komentarze