Ciasto z kokosowymi kleksami

0 (0 ocen)

  • 60 min

dostałam przepis od koleżanki Danusi,ciasto jest smaczne

  • 60 min

Składniki:


  • Kokosowe kleksy:
    kokos 15 dag
    cukier 15 dag
    masło 15 dag
    mleko 6 łyżek
    Ciasto:
    cukier 1,5 szklanki
    margaryna Kasia 1 kostka
    kakao ciemne holenderskie 3 kopiaste łyżki
    woda 4 łyżki
    jaja 4 szt.
    maka pszenna 1,5 szklanki
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka
    cukier waniliowany 80 g
    wódka czysta 40 % 200 ml
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z kokosowymi kleksami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-042ghff 1. w rondelku rozpuścić masło, dodać mleko, wsypać cukier, kokos i wszystko zagotować a następnie wystudzić
  • 2. do rondelka włożyć margarynę, rozpuścić,wlać wodę, wsypać cukier z cukrem waniliowym, wsypać kakao i całość zagotować, odlać pół szklanki na polewę i masę ostudzić
  • image-0upu7xa 3. do ostudzonej masy wlać wódkę,
  • image-17mo6n8 4. jajka rozbić i oddzielić białka od żółtek, białka ubić z odrobiną octu na pianę, do masy wsypać przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka i wymieszać za pomocą odpowiednich końcówek miksera, na końcu dodać pianę i całość delikatnie wymieszać
  • image-0pdsx8d 5. piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. blaszkę wysmarować tłuszczem i wyłożyć ciasto, na ciasto za pomocą łyżki wykładać kleksy kokosowej kruszonki w taki sposób, by po upieczeniu móc wykrawać zgrabne porcje, ciastka
  • 6. piec około 40-50 minut a po wyłożeniu i lekkim wystudzeniu ciasto polać odlaną wcześniej kakaową polewą
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto z wiórkami kokosowymi

To może cię zainteresować