kruche ciasto z kokosem

4.5 (177 ocen)

  • 1 godz. 40 min

wyrazisty smak kakao - warto wypróbować :)

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • CIASTO KOKOSOWE:
    5 białek
    20 dkg kokosu
    3 łyżki bułki tartej
    1 szklanka cukru

    CIASTO KAKAOWE:
    5 żółtek
    pół kostki palmy
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    4 łyżki kakao
    czubata łyżeczka sody
    1,5 szklanki mąki

    KREM:
    krem karpatka oryginalna ( Delecta duża porcja 250 g )
    0,5 litra mleka
    kostka masła

    POLEWA:
    pół kostki masła
    6 łyżek wody
    5 łyżek cukru
    3 łyżki kakao

    WIÓRKI KOKOSOWE

    blacha 35 na 20 cm

Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto kokosowe Desery

Kruche ciasto z kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować krem wg przepisu - odstawić do wystudzenia.
  • 2. CIASTO KOKOSOWE:
    białka ubić na sztywną pianę z cukrem, dodać bułkę tartą i kokos - delikatnie wymieszać - wylać na blachę lekko posmarowaną masłem i wyłożoną papierem śniadaniowym. Upiec na złoty kolor - 30 minut w temp. 160 st. (termoobieg). Po upieczeniu wyłożyć z blachy do ostudzenia.
  • 3. CIASTO KAKAOWE:
    margarynę i żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z sodą, na końcu dodać kakao i śmietanę. Wyłożyć na blachę lekko wysmarowaną masłem i papierem śniadaniowym (na której był pieczony kokos). Piec 25-30 minut w temp. 160 st. (termoobieg). Jak ostygnie przekroić.
  • 4. KREM: masło wmiksować do ostudzonego kremu.
  • 5. POLEWA: wszystkie składniki polewy zagotować mieszając, odstawić do wystudzenia.
  • 6. Na pierwszy blat ciasta kakaowego wyłożyć połowę kremu i przykryć ciastem kokosowym. Na ciasto kokosowe wyłożyć drugą połowę kremu i przykryć drugim ciastem kakaowym. Na wierzch wylać gęstniejącą polewę i posypać wiórkami kokosowymi. Odstawić do lodówki, żeby polewa stężała.

Porady

Ciasto kokosowe jest łamliwe, dlatego po ostygnięciu dzielę na 3 części - łatwiej jest przełożyć na krem. Ciasto kakaowe jest kruche - trzeba powoli przekrawać ( na mojej blasze wychodzi cienki placek). Można upiec ciasto kakaowe i kokosowe na mniejszej blasze albo w tortownicy - wtedy łatwiej będzie przekroić ciasto kakaowe. Krem doskonale zmiękcza kruche ciasto kakaowe. Można zmniejszyć porcję polewy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować