Ciasto z kleiku ryżowego i z bitą śmietaną

4.5 (165 ocen)

  • 60 min

Ciasteczka z kleiku zna każdy a teraz u mnie ciasto z bitą śmietaną.

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto:
    paczka kleiku ryżowego
    3 jajka
    1 kostka margaryny
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    pół szklanki cukru
    6 łyżek wiórków kokosowych
    masa:
    500 g śmietanki tortowej 36%
    4 łyżki cukru pudru
    2 łyżki żelatyny
    słoiczek konfitury wiśniowej
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto z kleiku ryżowego i z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Składniki na ciasto czyli, kleik ryżowy, jajka, margaryna,proszek do pieczenia,cukier i wiórki kokosowe, razem dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Dzielimy na dwie części i każdą oddzielnie pieczemy, ja w tortownicy 30 centymetrowej, około 20 minut.
    Na masę, moczymy żelatynę w 2 łyżkach zimnej wody, jak napęcznieje uzupełniamy wrzątkiem do połowy szklanki i dobrze mieszamy.
    Jak przestygnie nam żelatyna, ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, wlewamy cienkim strumieniem żelatynę ciągle ubijając (zostawić 2 łyżki rozpuszczonej żelatyny). Wyłożyć połowę masy na jedną część ciasta, do drugiej połowy masy dodać konfiturę i 2 łyżki rozpuszczonej żelatyny, wyłożyć na białą masę. Przykryć drugim plackiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Kleik ryżowy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować