Ciasto z kremem i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka z solą ubić, dodawać powoli cukier i cukier waniliowy a następnie po jednym żółtku.
2.Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i partiami dodawać do ubitych jajek, mieszać łyżką,
3.Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao, do drugiej łyżkę mąki i wymieszać.
4.Do natłuszczonej tortownicy (24cm) wlewać przemiennie, raz ciasto białe, raz ciemne i lekko przemieszać patyczkiem do szaszłyków. Piec 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.
5.Po schłodzeniu ciasto przekroić na trzy blaty.
6.Galaretki rozpuścić osobno w jednej szklance gorącej wody każdą.
7.Masło utrzeć na puch dodając masę krówkową i sok z cytryny.
Jedną łyżkę masy odłożyć do posmarowania góry ciasta.
8.Składniki ponczu wymieszać i nasączyć blaty.
9.Na pierwszy blat wyłożyć połowę masy, rozsmarować i na wierzch wyłożyć tężejącą czerwoną galaretkę, przykryć drugim blatem, rozsmarować resztę masy i wyłożyć zieloną galaretkę. Przykryć trzecim blatem,cienko posmarować zostawioną masą i posypać startą czekoladą.
Komentarze