Ciasto z "kubusiem" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno. Miksując dodać cukier. Znowu ubić na sztywno. Dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i olej. Wymieszać łyżką. Ciasto wylać na blachę 21x33 wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok.40 minut w 180 stopniach.
2.Masa: 2 szklanki soku zagotować. W reszcie soku rozpuścić budynie. Wlać do gorącego soku i ciągle mieszając (drewnianą łyżką - najlepiej) zrobić budyń. Zdjąć z ognia i wsypać galaretki (proszek). Zamieszać. Następnie dodawać po kawałeczku palmę i mieszać, aż do rozpuszczenia. Przestudzić.
3.Żelatyna: 3 łyżeczki żelatyny wsypać do szklanki i zalać po dolna część ucha. Zrobi się tzw. klucha. Zalewamy ja wrzątkiem do połowy szklanki i rozpuszczamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Bita śmietana: Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier puder według gustu, potartą czekoladę i zimną żelatynę. Zmiksować.
4.Ułożenie: Biszkopt, przestygnięta masa (żeby nie spływała musi być zimna), bita śmietana, posypać resztą potartej czekolady. Smacznego!
Komentarze