Ciasto z malinami i lekką pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło pokroić w kostkę, dodać żółtka. Do mokrych składników, dodać suche. Zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części (większą i mniejszą), zawinąć w folię spożywczą, zamrozić (ciasto można przygotować dzień wcześniej).
2.Blachę o wymiarach 33x 20cm wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować masłem. Zetrzeć na tarce większą część ciasta, lekko przyklepać dłonią, wyrównać. Piec w temperaturze 190ºC przez około 20min. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
3.Kiedy kruchy spód będzie wystudzony, zacząć ubijać na sztywno białka. Kolejno powoli dodawać cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli dodawać proszek budyniowy, by się dobrze rozpuścił. Na koniec wlać olej i ubijać do momentu połączenia składników.
4.Na podpieczony wcześniej spód wyłożyć ubitą pianę. Następnie ułożyć gęsto maliny (otworkami do góry, aby nie puściły soku do naszej delikatnej pianki). Maliny lekko docisnąć. Na wierzch zetrzeć resztę zmrożonego ciasta. Piec w temperaturze 190ºC przez około 30-40min. Ostudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem :)
Porady
Zamiast malin, możemy użyć innych sezonowych owoców.
Komentarze