CIASTO Z MASĄ NA BUDYNIU

4.5 (180 ocen)

  • 2 godz. 30 min

na każdą okazje :)

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • BISZKOP:
    8 jajek
    1 szkl.cukru
    4 kopiaste łyżki mąki pszennej
    4 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    MASA:
    2 budynie śmietankowe
    3,5 szkl mleka
    4 łyżeczki cukru
    4 łyżki żelatyny
    0,5 litra śmietany 30%
    4łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z masą na budyniu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • BISZKOPT 1. BISZKOPT:oddzielić białka od żółtek białka ze szczyptą soli ubić na sztywną piane pod koniec ubijania dodać cukier i jeszcze razem wszystko ubić. Następnie dodać żółtka zmiksować. mąki i proszek połączyć i przesiać do masy jajecznej delikatnie ale bardzo dokładnie wymieszać z masą jajeczną najlepiej drewnianą łyżką.Wlać do blaszki i piec 40min w 180 stopniach.wystudzony przekroić na dwa placki nasączyć herbatą połączoną z odrobiną wódki i soku z cytryny.
    MASA:żelatyne rozpuścić w 0,5 szkl gorącym mleku i połączyć z ugotowanym gorącym budyniem w 3 szkl mleka z 4 łyżkami cukru.Wystudzić. śmietane ubić z cukrem pudrem i zmiksować z zimnym budyniem.
    na spód jednego placka wyłożyć połowe masy ułożyć dowolne owoce i zakryć resztą masy.przykryć drugim platem ciasta. trzymać w lodówce.

Porady

MOŻNA ZROBIĆ W WERSJI BEZ OWOCÓW

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować