ciasto z masą serową

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Jest to jeden ze starszych przepisów. Wszystkim bardzo smakuje!

  • 2 godz.

Składniki:

  • BISZKOPT
    5 jajek
    3/4 szkl cukru
    3/4 szkl mąki pszennej
    1/4 szkl mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    MASA
    4 jajka
    2l mleka (niepasteryzowane)
    250ml kwaśnej śmietany
    szczypta kwasku cytrynowego
    3/4 szkl cukru pudru
    1 margaryna

    2 galaretki truskawkowe

Ciasto z masą serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.


    WYKONANIE
    Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier. Następnie dodać żółtka, oraz obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać wszystko na wolnych obrotach miksera. Wyłożyć do dużej blachy. Piec ok 30 min w piekarniku temp 170 stopni C.
    Masa: Do śmietany dodać szczyptę kwasku cytrynowego. Wymieszać z jajkami i ok 1/2 szkl mleka. Resztę mleka zagotować. Na gotujące się mleko wlać rozrobione jajka ze śmietaną. Powstały twarożek odcedzić na gęstym sitku. Margarynę utrzeć na puch z cukrem pudrem. Porcjami dodawać ostudzony twarożek.
    Biszkopt przeciąć na pół. Przełożyć powstałym kremem serowym. Wierzch polać tężejącą galaretką przygotowaną wg przepisu na opakowaniu.

Porady

Biszkopt można lekko nasączyć wodą z cukrem i sokiem cytrynowym. W sezonie można dodać truskawki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy