Ciasto z masą serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
WYKONANIE
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier. Następnie dodać żółtka, oraz obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać wszystko na wolnych obrotach miksera. Wyłożyć do dużej blachy. Piec ok 30 min w piekarniku temp 170 stopni C.
Masa: Do śmietany dodać szczyptę kwasku cytrynowego. Wymieszać z jajkami i ok 1/2 szkl mleka. Resztę mleka zagotować. Na gotujące się mleko wlać rozrobione jajka ze śmietaną. Powstały twarożek odcedzić na gęstym sitku. Margarynę utrzeć na puch z cukrem pudrem. Porcjami dodawać ostudzony twarożek.
Biszkopt przeciąć na pół. Przełożyć powstałym kremem serowym. Wierzch polać tężejącą galaretką przygotowaną wg przepisu na opakowaniu.
Porady
Biszkopt można lekko nasączyć wodą z cukrem i sokiem cytrynowym. W sezonie można dodać truskawki.
Komentarze