Ciasto z melonem i dynią

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 5 godz.

Ciasto nie tylko na niedzielę. Może być na szczególne okazje. Zachwyca zarówno swoim smakiem jak i wyglądem! Wypiek jest tym bardziej godne uwagi gdyż jest inwencją twórczą i posiada niecodzienne połączenie dyni z melonem.

  • 5 godz.

Składniki:

  • Składniki:

    Składniki na ciasto kakaowe i orzechowe :

    300 g margaryny
    6 łyżek oleju
    1 1/2 szklanki cukru pudru
    2 szklanki mąki pszennej
    6 jajek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    3/4 szklanki orzechów mielonych
    Ciasto białe:

    3 białka
    1 szkl. cukru
    0,5 szkl. mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka octu
    1/3 szkl. oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa z melonem:

    1 szklanka puree z melona (około pół zielonego melona)
    3 galaretki zielone agrestowe
    Masa dyniowa:

    1 szklanka puree z dyni
    3 galaretki pomarańczowe
    Masa śmietanowa:

    Śmietana 30% – 250ml
    3 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki

Ciasto z melonem i dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie

    Ciasto kakaowe i orzechowe:

    Margarynę ucieramy z cukrem pudrem ,dodając po 1 żółtku. Pod koniec dodajemy olej. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ciasta mieszając na wolnych obrotach miksera. Białka ubijamy na sztywno i mieszamy z ciastem. Ciasto dzielimy na 2 równe części. Do 1 dodajemy kakao. Do 2 orzechy. Dno blachy o wym.33×22 Każde ciasto pieczemy osobno w temp.170 s C przez ok.15-20 minut

    biszkopt biały:

    Przygotować ciasto jasne. Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Pieczemy w temp.170 s C przez ok.15-20 minut

    Masa melona:

    Melona obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy go do miski i blendujemy na jednolity mus. Puree z melona gotujemy, do gorącej masy wsypujemy galaretki zielone i bardzo dokładnie mieszamy. Masę studzimy, tężejącą wykładamy na spód orzechowy. Wstawiamy do lodówki, żeby masa całkowicie zastygła.

    Masa dyniowa:

    Puree z dyni gotujemy, do gorącej masy wsypujemy galaretkę pomarańczową i bardzo dokładnie mieszamy. Masę studzimy, tężejącą wykładamy na biały biszkopt. Wstawiamy do lodówki, żeby masa całkowicie zastygła.

    Masa śmietanowa:

    Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Ubitą kremówkę przekładamy na biszkopt kakaowy i wyrównujemy.

    Złożenie ciasta:

    Na orzechowe upieczone i ostudzone ciasto wykładamy masę melonową, przekładamy plackiem białym i wstawiamy do lodówki aby stężało. Masę dyniową wykładamy na placek biały i przekrywamy plackiem kakaowy, smarujemy kremem śmietanowym. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

    Placek orzechowy -tężejąca wkładka melonowa- placek biały -masa dyniowa -placek kakaowy -masa śmietanowa
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Galaretka Masa Melon Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować