Ciasto z migdałami w karmelu

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pyszne ucierane ciasto z dużą ilością migdałów i karmelu.

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 jajka
    150 g cukru drobnego
    150 g mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    75 g masła roztopionego
    100 ml maślanki
    Pralina:
    125 g masła
    125 cukru brązowego
    150 g migdałów w płatkach
    3 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z migdałami w karmelu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Jajka wbić do miski i utrzeć na gładką, puszystą i jasną masę z cukrem. Może to potrwać kilka minut.
    2.
    3.

    5.
  • 2. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sól, wystudzone masło i maślankę. Połączyć szpatułką (krótko!)
  • 3. Dno foremki o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i piec 30 minut.
  • 4. Pralinka:
    4. Po 20 minutach od włożenia ciasta do piekarnika zacząć robić pralinkę.
  • 5. Do garnka dodać wszystkie składniki i gotować, aż masa zgęstnieje.
  • 6. Następnie wylać na ciasto już upieczone i podpiec kolejne 7 minut w 200 stopniach, aż masa ładnie zbrązowieje.
  • 7. Wystudzić i zajadać.

Porady

Idealne na wielkanoc

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować